Jak zacząć warzyć piwo w domu

Opublikowane przez ekipeo 24/09/2017 0 Komentarzy 1247 odsłon

Piwo to jeden z najchętniej konsumowanych napojów alkoholowych. Jego niewątpliwym atutem jest duże zróżnicowanie – w zależności od typu składników i rodzaju warzenia może mieć różną intensywność, smak i aromat. Żeby na własnej skórze przekonać się o bogatym wachlarzu smaków piwa, warto podjąć się przygotowania go samodzielnie.

Warzenie piwa w domu nie wymaga dużych nakładów finansowych, a daje niesamowite efekty: pozwala cieszyć się piwem, które jest smaczne i zdrowe jednocześnie. Jak rozpocząć przygodę z samodzielnym warzeniem piwa?

Sprzęt piwowarski – jaki wybrać i gdzie kupić?

Samodzielne warzenie piwa najlepiej rozpocząć od skompletowania potrzebnego sprzętu. Ten oferują specjalistyczne sklepy funkcjonujące zarówno stacjonarnie, jak i online. Wśród wyposażenia początkującego browarnika powinny znaleźć się: duży garnek, fermentator, filtrator, przyrządy do pomiaru gęstości i waga kuchenna. Przydadzą się także butelki do przelania napoju i kapsle do ich zamknięcia.

Idealnym rozwiązaniem dla stawiających swoje pierwsze kroki w browarnictwie może być gotowy zestaw startowy – kupując mini warzelnie, można mieć pewność, że ta będzie odpowiednio skompletowana i pozwoli przygotować pierwsze piwo.

Skąd czerpać wiedzę na temat browarnictwa?

Oprócz sprzętu niezbędne będzie także przygotowanie teoretyczne. Gdzie szukać informacji na temat warzenia piwa dla początkujących? Dobrym źródłem wiedzy dla początkujących będzie albo jeden z wielu poradników dostępnych w księgarniach, albo blog doświadczonego browarnika, wystarczy uważnie poszukać w sieci.

Własny browar koszt

Ile kosztować będzie samodzielne warzenie piwa? Okazuje się, że to naprawdę niedrogie hobby. Choć początkowo trzeba zainwestować trochę w sprzęt piwowarski (od kilkuset do tysiąca złotych), to poniesione wydatki szybko się zwracają. Produkowane w domu piwo jest bowiem znacznie tańsze niż gotowe browary dostępne na rynku. Co więcej, warząc je samodzielnie, można być pewnym, że nie zawiera sztucznych barwników czy konserwantów i jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

Dodaj Komentarz