Kawa Lavazza – najpopularniejsze odmiany

Opublikowane przez ekipeo 02/09/2015 0 Komentarzy 2447 odsłon

Sekretny smak kawy Lavazza to specjalna kompozycja różnych gatunków ziaren, zapoczątkowana jeszcze końcem XIX wieku przez Luigiego Lavazza, handlarza z Turynu. Wyjątkowa mieszanka szybko znalazła uznanie wśród smakoszy kawy również poza granicami Włoch, a wszystko za sprawą pergaminowego opakowania, dzięki któremu ziarna kawy nie traciły aromatu.

W ziarnach, zmielona i w kapsułkach

Obecnie kawa Lavazza jest równie popularna jak przed laty. Smakosze tego napoju podkreślają przede wszystkim wyjątkową intensywność jej smaku i aromatu, który utrzymuje się naprawdę bardzo długo. Ta słynna, pochodząca z Włoch odmiana kawy dostępna jest w wielu rodzajach, między innymi:

  • w ziarnach,
  • w postaci zmielonej,
  • w kapsułkach.

Dzięki temu można przygotowywać ją na różne sposoby, zgodnie z najstarszymi i sprawdzonymi przepisami, które pozwolą wydobyć całą esencję smaku i aromatu.

Arabika i Robusta w różnych proporcjach

1433107_33605277Podstawą dla mieszkanki Lavazza są dwie odmiany kawy, Arabika i Robusta. Jednak produkowane rodzaje różnią się ze względu na zawartość ziaren i pochodzenie obu gatunków. Ziarna Arabiki i Robusty sprowadzane są bowiem z plantacji z różnych zakątków całego świata, dzięki czemu smak poszczególnych mieszanek jest unikalny.

Mieszanka Lavazza to przede wszystkim Arabika, uznawana za gatunek szlachetniejszy niż Robusta. Jednak i tej odmiany w kawie Lavazza nie mogło zabraknąć, gdyż to właśnie ze względu na proporcje i sposób zestawienia obu gatunków z różnych części świata powstał wyjątkowy smak Lavazza. Dostępne są jednak rodzaje kawy Lavazza, w których występują wyłącznie odmiany samej Arabiki http://www.sklepkawa.pl/.

Ziarniste Qualita Oro i Pienaroma

Lavazza Qualita Oro i Pienaroma to jedne z najpopularniejszych rodzajów kawy ziarnistej na całym świecie.

Lavazza Qualita Oro to kompozycja ziaren z gatunku Arabika, które pochodzą wyłącznie z plantacji w Afryce i Ameryce Środkowej. Posiada wyjątkowo słodki smak oraz intensywny i aromatyczny zapach. Jest średnio palona, a jej ziarna zostały specjalnie wyselekcjonowane i dobrane, zgodnie z tradycyjną recepturą Lavazza http://www.sklepkawa.pl/pl/p/Lavazza-Qualita-Oro-6-x-1-kg/54. Dzięki temu zyskała ona renomę jednej z najlepszych mieszanek na świecie.

Lavazza Pienaroma to również mieszanka składająca się w 100% z ziaren kawowców Arabiki, uprawianych na plantacjach znajdujących w górach Ameryki Łacińskiej i na terenach Brazylii. Żyzne gleby i górski klimat sprawiają, że mieszanka z tych gatunków wyróżnia się łagodnym, ale wyrazistym słodkim smakiem i wonnym aromatem, przywodzącym na myśl kompozycję owocowo-kwiatową.

Dodaj Komentarz