Etykiety win hiszpańskich

Opublikowane przez Redakcja 16/12/2010 Comments are off 2097 odsłon

Jeżeli nie zaliczamy się do grona smakoszy i znawców win, kupno tego trunku stanowi pewien kłopot. W sklepach możemy przebierać spośród różnorodnych win, jednak, aby wybrać odpowiednie dla siebie musimy wiedzieć, co jest napisane na etykiecie. Można zauważyć, że etykiety na butelkach posiadają specjalne oznaczenia, dlatego też umiejętność odczytywania ich znacznie ułatwi nam podjęcie decyzji.

Każde wino na etykiecie posiada pewne informacje: nazwę wina, nazwę producenta, rocznik zbiorów, zawartość alkoholu, objętość wina, miejsce produkcji (miasto, wieś), oraz kraj pochodzenia. Dodatkowo można znaleźć na nich wzmianki dotyczące szczepu winorośli, regionu, typu wina, nazwy posiadłości, przyznanych medali i nagród, temperatury podawania, a także doboru potraw. Jeśli chodzi o wino hiszpańskie smak wina oznaczony jest następująco: seco – wytrawne, semiseco – półwytrawne, semi-dulce – półsłodkie, dulce – słodkie. Przy wyborze wina także ważny jest kolor białe wina z Andaluzji posiadają napis blanco, różowe – rosado, a czerwone – tinto. Wina hiszpańskie zostały sklasyfikowane w pięć grup. Pierwsza z nich to DOCA (Denominacion de Origen Calificada). Zaliczają się do niej wina najwyższej, jakości, są odpowiednikiem włoskiej kategorii DOCG. Dotychczas tylko hiszpańska Rioja ma prawo używać tego oznaczenia. Następne oznaczenie DO (Denominación de Origen) można znaleźć na winach jakościowych, podlegają ścisłej kontroli podczas produkcji. Są odpowiednikiem francuskiego AOC. Wina regionalne VdT (Vino de Tierra) pochodzą z dużych regionów, a ich producenci muszą spełniać pewne warunki odnośnie sposobów produkcji trunku. Wina regionalne niższej klasy oznaczone są VC (Vino Comarcal). Ostatnie oznaczenie dotyczy win stołowych VdM (Vino de Mesa), które nie mają wyznaczonych ograniczeń w produkcji.

Jak się okazuje wina hiszpańskie mają dużo łatwiejsze oznaczenie niż przykładowo wina francuskie. Wystarczy zapoznać się raz z elementami etykiety, aby wybrać najlepsze wino hiszpańskie z regionu Andaluzji.

Comments are closed.