Jak otworzyć własny sklep spożywczy?

Opublikowane przez Redakcja 19/09/2012 0 Komentarzy 1172 odsłon

Na polskim rynku działa prawie 100 tys. sklepów spożywczych, a otwarcie kolejnego nadal dobrze wróży właścicielowi. Wiąże się to oczywiście z wysokimi kosztami od 50 tys. wzwyż w zależności od położenia, wielkości sklepu oraz wynajmu bądź kupna lokalu. Korzystną opcją może okazać się współpraca z jedną z działających na rynku sieci.

Jak otworzyć własny sklep spożywczy?

Otwarcie sklepu pod własnym szyldem wiąże się z wieloma formalnościami. Począwszy od zezwoleń m.in. od Państwowej Straży Pożarnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej poprzez uzyskanie pozwolenia na sprzedaż napojów wysokoprocentowych. Do tego dochodzą jeszcze koszty jakie musi ponieść przyszły właściciel, będą to między innymi wydatki związane z wynajmem bądź kupnem lokalu, wyposażeniem sklepu w boksy kasowe, regały itp., zatrudnienie pracowników oraz uzupełnienie asortymentu sklepu.

W przypadku franczyzy bądź ajencji sprawa prezentuje się znacznie prościej. Nawiązując współprace z siecią typu Żabka Polska możemy liczyć na gotowy, w pełni wyremontowany i wyposażony sklep z zatowarowaniem. Dużym ułatwieniem dla osób będących w tego typu biznesie po raz pierwszy  jest wsparcie ekspertów z zakresu marketingu oraz doświadczonego Szefa Regiony, który służy radą w przypadku jakichkolwiek trudności.

Dodaj Komentarz