Zdrowie zaklęte w orzechach

Opublikowane przez Redakcja 19/11/2013 0 Komentarzy 1006 odsłon

Obecnie wiele osób – szczególnie tych dbających o linię – unika spożywania orzechów. Dlaczego? Odpowiedz jest prosta. Orzechy posiadają dużą ilość kalorii, która utożsamiania jest z dodatkowymi centymetrami w biodrach. Oczywiście te obawy są niepotrzebne, gdyż spożywanie orzechów nie tylko wpłynie dobroczynnie na nasze zdrowie, ale również pomoże w zrzuceniu dodatkowych kilogramów.

indoor-market-1023783-mŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego też warto już dziś zastanowić się nad składnikami do różnego rodzaju potraw. Bakalie Ros-Sweet.pl są częstymi gośćmi na świątecznych stołach. Można je wykorzystywać na różne sposoby; w ciastach, daniach mięsnych, sałatkach oraz jako dekoracja stołu.

Obniżamy „zły” cholesterol
Orzechy dostarczają organizmowymi dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które zapobiegają powstawaniu tkanki tłuszczowej oraz regulują metabolizm. Już garstka orzechów dziennie zapewnia organizmowi niezbędną dawkę NNKT.  Ubichinon z migdałów oraz kwas alfa-linolowy są to szczególnie cenne związki zawarte w orzechach włoskich, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. Wbrew pozorom orzechy nie są „bombą” kaloryczną, a witaminową. Zawierają dużą ilość witamin oraz składników mineralnych tj. potas, magnez oraz fosfor.
Wprowadzenie orzechów do codziennego jadłospisu zaowocuje mocnymi paznokciami i włosami, odżywioną skórą oraz smukłą talią. Ponadto orzechy laskowe pomogą w regeneracji naskórka oraz spowolnią proces starzenia się skóry.
Nie powinniśmy bać się orzechów, bo chociaż mają dużo tłuszczu, są to nienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne, które nie wpływają negatywnie na sylwetkę.

Obniżamy poziom cukru we krwi  
Zmniejszenie poziomu „złego” cholesterolu to nie jedyna zaleta spożywania orzechów. Pomagają one również obniżyć poziom cukru we krwi, usprawniają koncentrację oraz pamięć. Naukowcy udowodnili, że osoby spożywającej orzechy 5 razy w  tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na choroby serca oraz nowotwory. Jednakże aby orzechy mogły przekazać nam wszystkie swoje dobroczynne właściwości musimy odpowiednio je przechowywać. „Chomikowanie” orzechów przez lata nie jest dobrym pomysłem, a już na pewno nie w zaciemnionych, wilgotnych miejscach, w których pojawić może się pleśń.
Rodzajów orzechów jest mnóstwo, więc jeśli nie lubisz orzechów włoskich, sięgnij po migdały bądź orzechy laskowe.Wybór jest ogromny, a w każdym z nich bezmiar składników odżywczych wpływających na zdrowie.

Dodaj Komentarz