Cieciorka – właściwości i zastosowanie
Cieciorka – właściwości i zastosowanie
Jak wiadomo, cieciorka jest rośliną z rodziny bobowatych. Nazywa się ją potocznie grochem włoskim. Występuje w obszarach śródziemnomorskich, w suchych widnych lasach, a także na klifach. Jej doskonały wpływ na organizm człowieka sprawia, że powinniśmy koniecznie włączyć ją do swojej diety.
Czym jest cieciorka
Cieciorka posiada bardzo niestandardowy wygląd. Ziarna są jasnopomarańczowe i przypominają orzeszki o dziwnym kształcie. Jej delikatny słodki smak jest zbliżony do smaku orzechów. Cieciorkę zazwyczaj wykorzystujemy w kuchni do zup, gulaszów, sałatek oraz dań jednogarnkowych.
Właściwości cieciorki
Jak już wspominaliśmy cieciorka jest skarbnicą drogocennych dla organizmu składników odżywczych takich jak mikroelementy oraz witaminy z grupy B. Witamina B9, oraz B6 i mikroelementy takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas to główne składniki pomagające utrzymać organizm w zdrowiu. Do celów leczniczych wykorzystuje się ziarna, a także liście cieciorki. Niektórzy uważają, że cieciorka wykazuje właściwości przeciwbólowe i powinno się ja stosować w profilaktyce bólu gardła oraz głowy. Cieciorka wspomaga również procesy trawienne, jeżeli jest spożywana w postaci naparu z liści ciecierzycy. Warto również wspomnieć, że spożywanie ciecierzycy dobrze wpływa na odporność organizmu, ponieważ uzupełnia niedobory witamin oraz minerałów.
Witamina B6 oraz cynk dobrze wpływa na stan skóry i włosów, a kwasy nasycone znajdujące się w cieciorce obniżają cholesterol LDL. Natomiast kwasy nienasycone wspierają odbudowę poziomu cholesterolu HDL.
Jak ugotować cieciorkę?
Chcąc ugotować cieciorkę, należy ją najpierw moczyć dwanaście godzin w zimnej wodzie. Po odsączeniu należy ją gotować na małym ogniu półtorej godziny sprawdzając jej twardość. Pod koniec gotowania dodajemy sól. Dobrze jest dodać podczas moczenia i gotowania cieciorki troszeczkę sody oczyszczonej dzięki czemu staje się ona bardziej delikatna.
Jak jeść cieciorkę?
Cieciorka posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje podpieczona, jak również i podprażona z przyprawami. Z cieciorki wykonuje się również bardzo popularny humus oraz falafel. Blendując cieciorkę i łącząc ją z pastą sezamową tahini oraz oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny otrzymujemy wspaniały humus, który można podawać na pieczywie bądź z warzywami.
Szerokie zastosowanie cieciorki oraz jej właściwości zdrowotne sprawiają, że warto ją włączyć do codziennej diety w celu jej urozmaicenia.
Dodaj Komentarz