Genetycznie modyfikowane organizmy – racjonalne podejście

Opublikowane przez Redakcja 04/09/2014 0 Komentarzy 1121 odsłon

Codzienna czynność – zakupy – wyobraźmy sobie, że jesteśmy w sklepie i kupujemy produkty potrzebne do przygotowania obiadu: ziemniaki – wybieramy te największe, kurczak – najlepiej ten najcięższy, pomidor – koniecznie mocno czerwony.

Dodatkowo rozłożysta sałata, pomarańczowa, błyszcząca marchewka, i bujny brokuł niczym korona dębu. Zadowoleni z zakupów zabieramy te wszystkie produkty do domu i przygotowujemy posiłek. Tymczasem większość tych produktów zawdzięcza swój wygląd genetycznemu zmodyfikowaniu.

_Files_Thumbs_148902Czym jest GMO i jak powstaje?
GMO (Genetically Modified Organisms), czyli organizmy, które dzięki modyfikacji w ich genomie otrzymały nowe cechy. Ingerencja ta polega na przeniesieniu fragmentu DNA z innego organizmu do organizmu macierzystego. Dzięki temu otrzymujemy nowe organizmy, których uzyskanie w naturalnych warunkach jest niemożliwe.

Żywność modyfikowana opinie
Najczęstszą przyczyną negatywnego stosunku do uprawy gm są nieobiektywne informacje o GMO podawane przez media oraz w dużej mierze brak wystarczającej wiedzy na ten temat. Zazwyczaj ludzie nie mają zaufania do nowych technologii, co powoduje brak zrozumienia dla wprowadzanych zmian oraz negatywne podejście. Dla wielu osób samo wyrażenie „żywność modyfikowana genetycznie” od razu daje jasny przekaz o niepożądanym działaniu.

Czy można uniknąć żywności GM?
Na samym początku należy sobie uświadomić, że produkty, które zawierają GMO każdego dnia pojawiają się na naszym stole. Liczby pokazują, że wbrew mieszanym uczuciom do genetycznej modyfikacji autoryzacja GMO faktycznie ma miejsce. Soja produkowana w Stanach Zjednoczonych to w ponad 90 % soja transgeniczna. Biorąc pod uwagę, że około 60% światowej żywności posiada w składzie soję, bardzo łatwo można sobie przeliczyć, że całkowite usunięcie spożywania GMO jest praktycznie niemożliwe. W naszym kraju około 80% pasz, które spożywają zwierzęta są modyfikowane genetycznie, a więc spożywając mięso, również jesz GMO.  W wielu przypadkach ilości te są śladowe.

Podsumowując
GMO to pojecie bardzo szerokie i do każdego jego aspektu trzeba podejść indywidualnie. Należy wziąć pod uwagę, że genetycznie modyfikowane organizmy niosą za sobą zarówno wiele pozytywnych jak i negatywnych skutków. Nie ma jednej stuprocentowej odpowiedzi czy żywność modyfikowana jest bezpieczna, czy też nie.

Więcej na temat: .

Dodaj Komentarz