Kasza manna jakie są jej wartości odżywcze oraz zastosowania?

Opublikowane przez ekipeo 17/02/2021 0 Komentarzy 530 odsłon

Jak wiadomo kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Od wielu lat doceniana jest za to, że szybko i skutecznie zaspokaja głód. Właściwości kaszy są nieocenione dla osób dorosłych jak również i dzieci a nawet i starszych. Przygotowanie kaszy manny jest bardzo proste, a jej wartości odżywcze są nieocenione. Zaleca się również jej spożywanie pacjentom w okresie okołooperacyjnym bądź z stanami zapalnymi żołądka.

Wartości odżywcze kaszy manny

Kasa manna powstaje z drobno zmielonych ziaren pszenicy. W trakcie mielenia otrzymuje się bardzo wiele frakcji kaszek. Samo oczyszczanie opiera się na oczyszczaniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. Występują dwa rodzaje kaszy manny: kasza manna i kasza manna błyskawiczna, która jest poddawana obróbce termicznej dzięki czemu można ją szybciej przygotować.

W skład kaszy manny wchodzą witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP, B6 i kwas foliowy, a także potas, żelazo, magnez i jod.

Najważniejsze jest jednak to, że kasza manna jest lekkostrawna. Dzięki czemu doskonale nadaje się jako podstawa różnorodnych diet, na przykład grysik jest łatwo przyswajalny, a także bardzo sycący.

Zastosowanie kaszy manny

Bardzo często kaszę manną stosuje się oddzielnie albo jako dodatek do zupy mlecznej, budyniu czy leguminy. Można ją również wykorzystać jako środek zagęszczający do ciast, zup i sosów. Kasza manna powinna być biała z delikatnym odcieniem żółci, a jej cząsteczki nie powinny zawierać otrębów. Warto również sprawdzić czy nie jest zmączona. W celu poprawy smaku kaszy manny można dodać do niej soli, cukru lub słodkich syropów i owoców. Najlepiej jednak smakuje gęsta kasza, należy więc zagotować 50g kaszy w osolonym wrzątku na 0.4l.   Natomiast w celu stworzenia kaszy półgęstej należy tę samą ilość zagotować w 0.7 l wody. Można ją spożywać na śniadanie jak również i kolację.  Z kaszy manny można także wykonać desery.

Liczne wartości odżywcze kaszy manny sprawiają, że jest to produkt spożywczy wart uwagi. Każda dieta redukcyjna powinna opiewać w kaszę manną w celu jej urozmaicenia.

Kasza manna w kuchni

Jak już wspomniano kasza manna doskonale sprawdzi się jako samodzielny posiłek, śniadanie, kolacja czy też deser. Można ją wykorzystać jako zagęszczacz do zup bądź jako dodatek do różnych potraw. Łatwość dostępności kaszy manny Melvit oraz niska cena sprawia, że bez trudu możemy ją zakupić. Natomiast różnorodne sposoby na jej przegotowanie sprawia, że nie znudzi się nam kasza przez długi czas.

Dodaj Komentarz