Prosty sposób na idealną kawę

Opublikowane przez ekipeo 17/02/2015 0 Komentarzy 1288 odsłon

Niegdyś przypisywano jej właściwości magiczne, dzisiaj stała się niezwykle powszechna na całym świecie. Równie często podaje się ją na gorąco, jak i na zimno, a sposób jej przygotowania ma ogromny wpływ na efekt końcowy. To właśnie jest kawa – napój bogów.

Jest jednym z najpopularniejszych źródeł kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, dzięki czemu zwiększa wydajność naszego myślenia. Choć jej historia ma już około trzech tysięcy lat, dopiero dzisiaj można powiedzieć, iż stała się jedną z najpowszechniejszych używek na świecie.

Kawa ziarnista i kawa mielona – duża dostępność, wysoka jakość

Kawa sprzedawana jest w różnych postaciach. Najpopularniejszymi są zaś bez wątpienia kawa mielona oraz kawa ziarnista. Choć idealny sposób na przygotowanie ich nie należy zapewne doshutterstock_108419948 najszybszych, warto poświęcić nieco cierpliwości dla uzyskania niezwykłego efektu, jaki dobra kawa ziarnista lub kawa mielona mogą przynieść – http://www.sklepkawa.pl/pl/c/Kawa-Ziarnista/60

Najlepszą spośród kaw ziarnistych jest pochodząca z wyżyn Etiopii arabica, sprzedawana zarówno w formie jednolitej, jak i w formie wysokojakościowej mieszanki. Arabica uprawiana jest dziś w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji, a jej ziarna są stosunkowo twarde i dają niezwykle aromatyczny napar. Równie dobrym wyborem będzie kongijska Robusta, ta kawa odznacza się jednak wyraźnie ostrzejszym smakiem.

Właściwe przygotowanie kawy ziarnistej i kawy mielonej

Jeśli już wybraliśmy odpowiednią kawę ziarnistą, pamiętajmy, aby zmielić ją dopiero tuż przed zaparzeniem. Dzięki temu cały ukryty w jej ziarnach aromat trafi do naszej filiżanki. Żeby reszta zakupionej przez nas kawy nie traciła na jakości, należy ją dobrze zabezpieczyć.

Dobry ekspres do kawy to podstawa, jednak nie każdego stać na wysokojakościowe maszyny do espresso. W praktyce możemy równie dobrze zaparzyć doskonałą kawę przy pomocy zwykłego ekspresu przelewowego bądź kawiarki. Ciekawym sposobem będzie po prostu ugotowanie kawy na modłę turecką i arabską. Jeśli jednak nie mamy ochoty na eksperymenty i używamy ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, pamiętajmy o odpowiednim zmieleniu kawy. Do kawiarki wsypujemy zawsze kawę średniej grubości, zaś do ekspresu ciśnieniowego najlepiej wybrać kawę drobno zmieloną.

Bardzo ważnym elementem procesu parzenia kawy ziarnistej oraz kawy mielonej jest woda. Niektórzy twierdzą wręcz, iż woda potrafi całkowicie zmienić smak naparu. Najlepszym rozwiązaniem będzie czerpanie przykładu z koneserów i użycie niskozmineralizowanej, pozbawionej smaku wody źródlanej. Rzecz jasna ważne są również proporcje, jednak ostateczny ich dobór, warunkujący moc naszego naparu, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań – http://www.sklepkawa.pl/pl/c/Kawa-Mielona/61

Dodaj Komentarz