Przewodnik po smakach Gault & Millau

Opublikowane przez ekipeo 21/04/2015 0 Komentarzy 1267 odsłon

Francja – stolica wyrafinowania, gustu i największych trendów. Niejednokrotnie Francja jest podawana, jako przykład, który utożsamia same najlepsze cechy. Słynie z wielu pięknych obiektów historycznych i kulturowych, kontrowersyjnej i niepowtarzalnej mody oraz wspaniałego wina, serów i jedzenia.

Sztuka kulinarna we Francji jest bardzo doceniana na całym świecie. Sam fakt, że dwa najbardziej prestiżowe wydawnictwa kulinarne na świecie, czyli Michelin i Gault & Millau, są wydawnictwami francuskimi. Każde odznaczenie lub wyróżnienie przyznawane przez nie jest niezwykle prestiżowe i wyjątkowe.

Dwa słowa o samym Gault & Millau

restauracja

Przewodnik kulinarny Gault & Millau, wziął swoją nazwę od nazwisk dwóch krytyków kulinarnych – Henri Gault i Christian Millau. Książka wydawana jest od 1972 roku i od niedawna obejmuje swoim zasięgiem również Polskę. Opisuje i ocenia najlepsze i najbardziej wyjątkowe restauracje, hotele i punkty lokalne z całej Polski.

Zamieszczenie w rankingu na łamach przewodnika wymaga spełnienia szeregu wymagań. Wszystkie punkty oceniane są pod wieloma względami. Inspektorzy Gault & Millau nie ujawniają się i zjawiają się w wyznaczonych punktach anonimowo. Ocenianie odbywa się w oparciu systemu czap kucharskich, które przyznawane są szefom kuchni, restauracjom i hotelom. Skala przyznawanych ocen to od 1 do 20 punktów. Obiekty, które otrzymały powyżej 10 punktów zostają umieszczone i opisane w przewodniku. Najlepszym obiektom zamieszczonymi w przewodniku przyznawane są dodatkowo czapki kucharskie w skali od 1 do 5.

Gault & Millau w Polsce

kuchniaPolska edycja przewodnika jest nowością na rynku kulinarnym. Niemniej jednak prestiż związany z uwzględnieniem w przewodniku jest bardzo duży. W Polsce kilka punktów zostało wyróżnionych i uwzględnionych w rankingu Gault & Millau. Mówiąc o rankingu przeprowadzonym w Polsce nie sposób nie wspomnieć o restauracji Mercato w Gdańsku.

Restauracja mieszcząca się przy hotelu Hilton Gdańsk została wyróżniona aż dwiema czapkami kucharskimi. Najwyższe odznaczenie było w pełni uzasadnione.

Do tej pory polska edycja przewodnia została wydana jedynie w języku ojczystym. Niemniej jednak w najbliższym czasie, kolejne wydanie prestiżowego rankingu będzie już dwujęzyczne.

Przyszłość polskiej gastronomii

Polska kuchnia jest niepowtarzalna i jedyna w swoim rodzaju. Słyniemy z niepowtarzalnych smaków, wspaniałych kucharzy i pięknych lokali. Docenienie ze strony Gault & Millau nie jest jedynym wyróżnieniem. Zainteresowanie polską kuchnią wykazuje również Michelin, dołączając dwa Polskie miasta do listy gastronomicznych metropolii Europy. Rokowania na przyszłość są więc bardzo dobre. Miejmy nadzieję, że Polska gastronomia będzie się rozwijać i podbijać serca i podniebienia niejednego krytyka kulinarnego.

Źródło: https://mercatorestaurant.wordpress.com

Dodaj Komentarz