Dania z gęsiny – rarytas na stole

Opublikowane przez ekipeo 26/02/2014 0 Komentarzy 1216 odsłon

Tak naprawdę trudno powiedzieć, kiedy gęsi trafiły do rodzimej hodowli. Najprawdopodobniej był to wiek XVII. Dziś, po wiekach zdobywania doświadczenia hodowlanego i długiej tradycji przyrządzania gęsiny, Polska stała się jednym z największych producentów tego mięsa w Europie. Cóż takiego ma w sobie ten rodzaj drobiu, że jest wysoce ceniony nie tylko na stołach krajowych, ale i zagranicznych?

Gęś w najlepszym wydaniu

gesChociaż przepisów i różnych wariacji na przygotowanie mięsa z gęsi jest zapewne wiele to tradycyjną polską potrawą przyrządzaną z gęsiny jest oczywiście gęś pieczona z jabłkami. Staropolski przepis na pyszną gęś w takim wydaniu można znaleźć pod tym adresem: .

Gęś może być również przyrządzona na przykład w postaci kotletów, z kluskami na parze i modrą kapustą lub z marchewką glazurowaną. Przede wszystkim świetnie nadaje się do pieczenia i faszerowania, ale bardzo często można spotkać gęsinę w postaci gulaszu, w formie gotowanej czy jako wywar. Bez wątpienia mięso z gęsi, oznaczone znakiem jakości QAFP, stanowi nie lada rarytas kulinarny, jednak wciąż mało doceniany przez potencjalnego konsumenta. W Polsce przeciętny obywatel spożywa zaledwie 17 g mięsa gęsiego rocznie. Jest to bardzo znikoma ilość w porównaniu na przykład rynkiem niemieckim,.

Źródło:

 

Dodaj Komentarz